صدای بورس- مریم منیری، مدتی است بحث عرضه های اولیه ترکیبی در بازار سرمایه داغ شده است که مخالفان و موافقان خود را دارد،اما آنچه اهمیت دارد اینکه در یک نظرسنجی عمومی حدود ۹۲ درصد مردم با این روش عرضه مخالفند چرا که فکر میکنند این روش باعث ایجاد رانت برای صندوقهای سرمایه گذاری میشود. در این میان البته امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس عرضههای اولیه ترکیبی را روش خوبی برای کمک به سهام پرریسک شرکتهای کوچک و روشی برای ترغیب به سرمایه گذاری غیر مستقیم عنوان کرده است.
سعید ذوالفقاری، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری افتخار سهام در اینخصوص به صدای بورس گفت: عرضه های اولیه ترکیبی به رغم اینکه از آن به عنوان روشی برای حمایت سهامداران خرد نام برده میشود اما معایب زیادی دارد و دلایلی که برای حمایت از این طرح مطرح می شود چندان جذاب نیست.
وی گفت: هرچند آقای هامونی سعی بر این دارد که به واسطه این روش مردم را به سرمایه گذاری غیر مستقیم ترغیب کند اما راه درستی را انتخاب نکرده است.
عرضه سهام به صندوق ها تنها باعث صف سازی در بازار میشود که هیچ کمکی به پیشرفت بازار نخواهد کرد چرا که این روش باعث نمی شود مردم بخواهند برای تعداد محدودی از سهام کوچک سرمایه خود را به صندوق ها بسپارند؛ بنابراین این روش از پایه و اساس اشتباه است.
ذوالفقاری با تاکید بر اینکه حذف درصد نوسان موضوعی است که فعالان بازار سرمایه چندین سال است خواستارند، افزود: حذف درصد نوسان دلیلی است که سرمایهگذار غیرحرفهای سرمایه خود را در صندوقها سرمایهگذاری کنند که به طور حرفه ای مدیریت شود بنابراین این نوع عرضه اولیه نه تنها هیچ حسنی ندارد که باعث میشود مردم سرمایه خود را به تعدادی از صندوقها بسپارند و باعث ایجاد صفهای خرید سنگین شوند.
مدیرعامل سرمایه گذاری افتخار سهام با بیان اینکه سهامی که به صندوقها واگذار میشود تا ۹۰روز نمیتواند فروخته شود، گفت: اینکه در این ۹۰روز چگونه شناوری سهمها تعیین میشود، مشخص نیست، احتمالا باید این سهام را به بازارگردان ها بدهند و آنها هم به اندازه حجم مبنا این سهام را بفروشند.
بیشتر بخوانید:
وی گفت: همانطور که دیده شد سهامی که در چند وقت اخیر عرضه شد،گروه سرمایه گذاری هستند و بالای ۱۰۰ درصد NAV صف خرید هستند در حالی که از بقیه بازار استقبال نمیشود، این نوع عرضه اولیه تنها به صف سازی و سفته بازی کمک می کند و هیچ مزیتی ندارد.
ذوالفقاری در ادامه گفت: به اعتقاد من اینکه پس از سالها عرضه اولیه بخواهیم به این روش برسیم عجیب است چرا که این روش هیچ کمکی به شرکت های کوچک و فرهنگسازی برای افزایش استقبال مردم از صندوق های سرمایه گذاری نخواهد کرد و تنها باعث می شود از فردای روز عرضه این سهام صف های خرید سنگین تشکیل شود.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه نمادها بر اساس چه فاکتورهایی برای عرضه اولیه ترکیبی انتخاب می شوند، گفت: به نظر میرسد شرکت ها کاملا انتخابی باشد. در ابتدا گفته شد تنها برای سهام شرکت پر ریسک این روش انجام می شود اما پس از مدتی مشخص شد هیچ نوع برنامه و فاکتوری برای انتخاب شرکت ها وجود ندارد و سلیقه ای است.
وی در پایان با اشاره به اینکه مشخص نیست چه اتفاقاتی در بورس و فرابورس می افتد و شرکت ها بر چه اساسی انتخاب می شوند، گفت: بهتر بود در جلسات از حضور فعالان و سرمایه گذاران و مدیران نهادهای مالی استفاده شود تا بتوان تصمیمات بهتری برای بازار سرمایه گرفت.
نظر شما